30.07.2018     i4i      Žádný komentář

Rodinná firma není běžná firma. Je v ní něco, co se v klasických firmách neobjevuje – rodinní příslušníci a vztahy mezi nimi.

Vytvořit rodinnou firmu není tak těžké. Když začínáte podnikat, časem potřebujete někoho, komu věříte. Dát důvěru cizímu člověku je náročné. Co když ji zneužije? Co když k mé firmě nebude mít vztah nebo dokonce interní informace dá konkurenci? Naproti tomu svou rodinu znáte a jsou v ní lidé, kterým opravdu důvěřujete – manželka, bratr, táta, sestra, švagr… Rodinná firma mnohem jednodušeji podléhá vnitřním konfliktům. Kromě těch otevřených – boj o peníze nebo vliv, nekompetentní člen rodiny na důležité pozici, či  boj o nástupnictví vzniká i množství těch skrytých a nevyslovených.

Ve firme hierarchii určuje organizační struktura. Ředitel je výš než manažer a manažer je výš než výkonný pracovník. Hierarchie v rodině je daná časem. Děda je výš než táta a táta je výš než syn. Co se děje v rodinné firmě, pokud syn je ředitelem, táta manažerem a děda výkonným pracovníkem? Když má jednání manažer s ředitelem, mluví táta se synem nebo manažer s ředitelem? Když zadá ředitel úkol, dal ho syn tátovi nebo ředitel manažerovi nebo syn manažerovi? Tady se už asi usmíváte, protože tyto situace dobře znáte. Pokud jste syn-ředitel a dáváte úkol manažerovi-tátovi, tak mu ho dáváte z pozice ředitele. A manažer se mu často brání, protože ho přijímá v roli táty. Situace pro hádku jako stvořená a nezřídka končí: „Já jsem tvůj táta, já tomu rozumím lépe než ty. Nebudu plnit ten pitomý úkol!“ Pokud se přidá děda, nasadí tomu korunu: „Jediný, kdo tady dře jsem já a ještě mám řešit vaše hádky! Máte pocit, že mám málo práce???“

Kdyby to byl běžný manažer, řešení by bylo jednoduché – nesplnil úkol a můžete použít manažerské nástroje – zpětná vazba od nadřízeného, manažerský pohovor, zkrácení prémií atd. Můžete ale tátovi zkrátit prémie nebo mu dát negativní zpětnou vazbu, když nemáte domluvená pravidla?

Je důležité chápat své role a nastavit pravidla, která všichni akceptují a tudíž se je snaží dodržovat.

V práci jsme ředitel, manažer, výkonný pracovník. Ředitel řídí firmu, manažer své oddělení a výkonný pracovník dělá operativní práci. Hierarchie je jasná a má své důsledky. Naproti tomu doma jsme děda, táta a syn. Nejzkušenější je děda, táta poslouchá dědu a syn tátu – čas prostě nepustí :-). Oddělení rolí není jednoduché, ale pomáhá udržet zdravé vztahy ve firmě i v rodině.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky:            

Copyright © 2024 i4i s.r.o.      www.i4i.eu       *       Mapa webu