11.03.2018     i4i      Žádný komentář

Situace v tomto článku jsou notoricky známé většině Majitelů firem. Častým důvodem, kvůli kterému nás osloví je to, že se cítí unavený, vyčerpaný a možná i zoufalý. Vyvinul velké úsilí a energii, aby firmu nastartoval a ještě větší, aby jí rozvíjel. Když už je firma dostatečně velká, místo očekávaného klidu a pohody přijde období, kdy je potřeba řešit větší a větší výzvy:

  • Například, že jeho lidé se neustále ptají, co a jak mají dělat i když je to přece JASNÉ….
  • Nebo ho otravují věčnými problémy s dodavateli, i když jsou jasně nastavena PRAVIDLA…
  • Nebo pracně vybraní noví vedoucí si dělají naschvály, i když je jasné, že jim HOŘÍ TERMÍNY v práci…. A takto bychom mohli pokračovat dál (a to minimálně do zítřka…. :-))

A pak přijde den, kdy si majitel uvědomí, že už to takto dál nejde. Občas si od majitele vyslechneme příběh, že vážně uvažoval nad tím, že firmu prodá, nebo zavře a bude mít konečně klid. Pokud ale sám sobě položil otázku, co bude dělat pak, pravdivě si odpověděl: „Vymyslím další projekt a založím novou firmu…“ A při této představě raději udělá změny v té současné…

Změna firmy začíná u změny Majitele – toto moudro papír lehce unese :-). Nicméně, vyčerpaný majitel žádnou změnu neudělá. Nemá jak – nemá na ni totiž energii. (Taky bychom neposlali běžet maraton maratonce se zlomenou nohou… Ano, tento závod nevyhraje a ani se ho nezúčastní. Dalšího pravděpodobně také ne. Ale až bude noha zdravá, zvládnutá fyzioterapie a další tréninková zátěž, vzhůru do dalších závodů…možná i s poučením, jak si příště nezlomit nohu).

Často se také stává, že i když změnu slovně proklamuje, nemá na ní energii, a tak buď očekává, že to někdo udělá, nebo v horším případě ji nevědomky sám blokuje. Situaci zhoršuje, že lidé kolem Majitele vidí to, co on sám ne a vzájemné konflikty končí výhružným proslovem zaměstnance: „Tak si to udělej sám“.

Změnová energie (energie na vlastní vnitřní změnu) je totiž prevít. Máme ji jenom ve chvílích, kdy máme obecně dostatek energie, nebo ji v období krize vytáhneme z hlubin našich nejtajnějších energetických zásob. Tělo potřebuje totiž nejdřív energii na běžné fungování – abychom viděli, slyšeli, hýbali se atd. a až někde na konci je energie pro změnu. A čím jsme starší tím, tím jí máme méně.

Jak tedy získat energii na změny ve vlastní firmě? Lze to udělat rychle? A může někdo s tím Majiteli pomoct?

I když kouzlit neumíme, dokážeme nastavit individuální kroky, kterých výsledkem je energetické nastartování Majitele a následné skutečné systémové a funkční změny ve firmě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2024 i4i s.r.o.      www.i4i.eu       *       Mapa webu