20.03.2018     i4i      Žádný komentář

S Majitelem prosperující obchodní firmy jsem se poprvé potkal v roce 2001 jako obchodní zástupce dodavatele. Již tenkrát mě fascinovali jeho vize a způsob jakým přemýšlel o budoucnosti. O několik let později nás osud propojil ještě víc. Majitel pro management formuloval svoje představy a cíle, tak vzletně, že všichni se hned viděli jako evropská jednička. Jenže management měl jen minimální zkušenosti z jiných firem a oborů a snad kromě jednoho to byli, sportovní terminologií řečeno „vlastní odchovanci“. A pokud se budu držet sportovních přirovnání, tak firma v té době hrála krajský přebor a majitel definoval cíle pro vítěze evropské ligy.

Do optimistické a bojové nálady jsem vstoupil jako skeptik a začal vyjmenovávat co všechno musí takový vítěz evropské ligy mít. Zatímco účastníkovi krajského přeboru stačí úzký kádr hráčů (zaměstnanců) a několik stovek fanoušků (zákazníků), rovná plocha pro hřiště s dřevěnými tribunami a skromným zázemím, tak vítěz ligy mistrů potřebuje … No představte si třeba takovou FC Barcelonu – největší evropský stadion, desítky miliónů fanoušků, několik sportovních týmů od mládeže až po první tým, velké množství zaměstnanců v zázemí, dlouholetou image a hlavně zkušenosti, produktivitu a efektivitu.

K mému údivu Majitel mé argumenty přešel s klidem a dodal: Plán už máme a jediné co nám chybí je „nový stadion“. Tak tohle je výzva!

Zatímco vlastní stavbě se Majitel osobně věnoval, pravidelně ji sledoval, kontroloval náklady, pomáhal shánět dodavatele, tak na stěhování nahlížel jako na malichernost. Doposud si pamatuji větu: „tak v pátek to zavřeme o 2 hodiny dřív a do neděle to máme přestěhované“. Jednalo se o 168 plně ručně naložených a vyložených kamionů o celkové nosnosti 2688tun zboží s jednou nakládkovou rampou. Malá nápověda: jeden kamion se nakládal cca 2 hodiny, tudíž potřebujete minimálně 336h pro nakládku a den má jen 24h, když nejdete na oběd tak 25, a když nejdete spát tak 33, ale i tak to za dva dny nestihnete 😊 Stěhování podle toho také dopadlo. Management opět plně věřil majiteli, že to lze stihnout a argumenty neposlouchal. Ze všech stran jsem slyšel, „to nějak zvládneme“.

Výsledkem byli zcela udření všichni zaměstnanci včetně Majitele, chaos v inventarizaci, nefungující informační systém, obchodní propad a ztráta zákazníků, náklady několikanásobně převyšující předpoklady, a přitom se stěhování protáhlo „jen“ na necelé tři týdny.

Mělo to vůbec řešení a co se vlastně stalo?

  • Majitel se domníval, že má ve firmě dostatek schopných a kompetentních lidí a bohužel nereflektoval na zpětnou vazbu zvenčí
  • Majitel se nevěnoval vyvažování růstu a minimalizaci rizik – ztratil nadhled, když vše táhnul sám
  • Majitel vyčerpával svoji energii tahem ostatních nebo dokonce fyzickou prací za ostatní
  • Majitel si nestanovil náhradní řešení a soustředil se již na nedosažitelný cíl – on to přeci nevzdá!

Na tyto případy se velmi dobře hodí metodika Projektového řízení, které se pečlivě zaměřuje na přípravu v duchu hesla „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“. Vynaložené prostředky zcela jistě ušetří nejen peníze, ale i zklamání.

Podobných příběhů jsme zažili několik, ale mnohem častěji jsme viděli již jen důsledky. A co vy? Viděli jste někde „stadiony, na kterých se měla vyhrávat evropská utkání“?

Celý příběh je pravdivý, ale odehrál se v jiné galaxii, takže veškerá podobnost s vaší firmou je čistě náhodná 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2024 i4i s.r.o.      www.i4i.eu       *       Mapa webu