Jak se vynořit z operativy do strategie

  22.11.2018     i4i      Žádný komentář

„Když nevíš, kam pluješ, žádný vítr ti není dost dobrý.“

Všude slyšíme, že ten kdo umí přemýšlet strategicky, získává mnoho výhod: vidí dál do budoucnosti, lépe plánuje, rychleji se dostane k cíli, eliminuje rizika apod. Strategické myšlení ale není otázka jednoho správného rozhodnutí. Začíná uvědoměním, kam se vlastně chci dostat. V podnikatelském jazyce tedy, kam kráčí moje firma, kde ji vidím např. za 20 let.

Když manažeři na workshopech dostanou zadání „Popište, jak vypadá doprava za 50 let“, popustí uzdu své fantazii a lze si vyslechnout opravdu zajímavé vize o dopravě budoucnosti – nejezdí se na cestách, ale na vzduchových polštářích. Doprava je samozřejmě plně automatizovaná a bez potřeby řidiče. Auta jezdí na pohon nevyčerpávající přírodu. Doprava je řízená ve frekvenčních pásmech, která nejsou škodlivá pro lidský organismus a desítky dalších zajímavých myšlenek.

I majitel se potřebuje oprostit od aktuálních omezení či každodenní operativy a přemýšlet, s jakou podobou jeho firmy by byl v budoucnosti opravdu spokojený. Samozřejmě, že firmu zakládal s určitou vizí  a pravděpodobně je pořád platná. Ale pokud již platná není, nebo je naplněna, je potřeba vytvořit novou. A to vyžaduje čas, spoustu náročného přemýšlení i fascinujícího snění. Odměnou je ale zcela jasný popis budoucího stavu – majitelská vize.

To, že majitel vidí budoucnost své firmy a také zná aktuální situaci, mu umožňuje samostatně nebo společně s managementem naplánovat konkrétní  kroky, které ho k vizi budou neustále přibližovat. Těmto krokům se říká strategické cíle. Vytvořit strategické cíle není nic složitého. Je to jako když chcete postavit dům. Vaše představy, vaše vize jsou zcela konkrétní – víte, jak velký má být, na jakém pozemku se nachází, že v blízkosti je les a málo sousedů, v domě máte dílnu nebo wellness. A pak začínáte plánovat své strategické cíle – nákup pozemku, nalezení architekta, který bude rozumět vašim potřebám a vyprojektuje váš vysněný dům a samotná stavba se spolehlivou stavební firmou. To vše v konkrétní specifikaci a konkrétním čase.

A právě toto plánování je činnost, která vám umožní se vynořit z rutiny a směřovat za svými sny. Vynořit se z operativy do strategie. Stačí si například každý týden v práci vyhradit pár hodin na přemýšlení a snění o budoucnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky:                    

Copyright © 2024 i4i s.r.o.      www.i4i.eu       *       Mapa webu