9.09.2018     i4i      Jeden komentář

Firmy zakládané v 90-tych letech dnes mají delší historii a své zakladatele v zralém věku. A tak se již nějakou dobu objevuje téma Jak předat firmu další generaci.

Pro zakladatele firmy je to náročná situace. Není to stejné, jako mu předat svou celoživotní sbírku známek. Tento proces není jenom administrativní záležitost, ale především emoční. A je proto důležité ji dobře promyslet:

  1. Zakladatel by si měl být zcela jistý svým odchodem. Neměl by vzniknout žádný rozdíl mezi proklamovaným prohlášením a vnitřním pocitem. Pokud vnitřně cítí jakoukoliv pochybnost, měl by se zaměřit z čeho vzniká:
    • Nemá dostatek důvěry v nastupující generaci, že povede jeho podnik stejně dobře?
    • Neumí si představit, že ve své firmě přestane pracovat, protože neví, co by dělal jiného?
    • Pochybuje o tom, zda-li děti tento závazek skutečně vnitřně přijali?
    • Má obavy, co to udělá s jeho finanční situací?
    • Co to udělá s jeho rodinnou situací?

Když je objeví kterákoliv z otázek, je potřeba ji vyřešit. Děti dovzdělat, poslat je na zkušenou do jiné firmy, najít si nový smysl života nebo založit novou firmu, dostatečně vykomunikovat s dětmi jejich motivaci k převzetí firmy. Pokud předává firmu jednomu synovi, jak se zachová k druhému synovi atd. Výsledkem by mělo být jednoznačné a platné rozhodnutí, které nezavdává problémy do budoucna.

  1. Zakladatel se potřebuje rozhodnout, zda-li firmu předává nebo prodává. Prodejem může zjednodušit finanční poměry mezi více dětmi, případně zabezpečit své finanční zájmy.
  2. Původní majitel by měl mít jasnou představu a ideálně plán předávání firmy. Většině firem se totiž generační přechod nepovede. Co by tedy měl obsahovat plán?
    • Jaké konkrétní vzdělání a zkušenosti by nástupce měl mít? Jaký čas to vyžaduje?
    • Co všechno je potřeba předat? Je jasné, že je potřeba začít od strategických dokumentů: Majitelské vize, mise, majitelského zadání. Vyžaduje ale zakladatel zkušenost s každou činností v podniku? Bude nástupce procházet všemi úrovněmi firmy tak, aby měl dobrý přehled? Aby chápal činnosti od exekutivy až k manažmentu?
    • Ponechává zakladatel volnou ruku v řízení, nebo vyžaduje nějaký konkrétní řídící styl?
    • Předává se majitelská, nebo i ředitelská pozice?
    • Jak dlouho tento proces bude trvat?
  3. Je důležité vše neustále komunikovat s nástupcem i zbytkem rodiny. Neustálá a kontinuální komunikace pomáhá při tak náročné situaci zachovat relativní bezkonfliktnost. Je mnohem jednodušší komunikovat drobné konflikty v průběhu, než jeden velký nakonec.
  4. Společně si domluvit jakýsi „dohledový systém“ i po předání firmy, aby na straně zakladatele vznikl pocit jistoty a možnosti ošetřit případná další rizika.

Bývá užitečné spojit se s někým, kdo má zkušenosti s předáváním firmy. Ať je to jiný podnikatel, kouč, nebo poradce. Pomůže předcházet konfliktům, nebo je zmírnit, vykomunikovat problémová témata, či najít neobvyklá řešení.

  Vaše komentáře k článku

  1.   Jiří Steuer ()

    Přeji hezký den.
    Chci předat svou firmu / živnost / svým dětem a potřebuji poradit nebo někoho, kdo to zrelizuje.
    Steuer

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Štítky:                

Copyright © 2024 i4i s.r.o.      www.i4i.eu       *       Mapa webu